Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

      Isegi kooliajal oli juhtumeid, kui teie tehtud töö eest andsid nad hea hinde mitte teile, vaid klassikaaslasele, kes selle töö teie käest maha kirjutas. Kavalaid inimesi on alati olnud ja kavalad + laisad panevad progressimasina liikuma. Meie puhul räägime litsentsimisseadusest ja selle mõjust ning see teema on üsna ulatuslik ja keeruline, kuid siiski saab põhilisi asju kirjeldada. 

     Üldiselt on copyleft (inglise keeles copyleft - licence) litsents, mis võimaldab uute teoste loomisel kasutada originaalteoseid ilma autoriõiguse omaniku loata. Mõiste "copyleft" on tuletatud terminist "autoriõigus". Seega selgub, et copyleft on võime luua paroodiaid, modifikatsioone, pettusi, skripte kellegi loodud programmi põhjal, mis on ühelt poolt õige mõte, kui vaatate seda erineva arvu inimeste geenius ja intelligentsus ning vale idee, kui võtate selle varaste tähelepanult, kes tahavad lihtsalt kellegi teise projektiga raha teenida. Üldiselt on copyleftil palju lõkse ja seda on oluline arvestada iga ettevõtte puhul, kes on kasvõi natuke seotud internetis millegi loomisega. Copyleft annab autorile võimaluse lasta oma ideel kiiremini areneda, sest kõik litsentsiga seotud õigused tuleb vastavalt Copyleftile säilitada. Sarnast võimalust kasutas näiteks SlimeVR, kelle kehajälgijatel kasutatav kood on kõigile kättesaadav, et võimalikult kiiresti toote täielik potentsiaal vallandada. Kuigi copylefti litsentsi siin ei kasutata, on see BSD stiilis MIT -litsents, kuid põhimõte on väga sarnane, seega mainin seda siin. Mõlemad võimaldavad teil litsentsi muuta, kuid Apache nõuab kõiki muudatusi ja ei luba toote nimetamist nii, nagu oleks Apache selle heaks kiitnud, näiteks ei saa seda nimetada "Apache -serveriks", vaid seda saab nimetada "Apache -põhiseks serveriks". 

     Litsentsi kasutamine välistab võimaluse, et mõned suured ettevõtted võivad taotleda oma litsentsi ja saada toote ainuõigusi. Loomulikult pole kõik copyleft -litsentsid võrdsed. Nende peamised erinevused seisnevad litsentsi piiramises ja selle uuendamises järgnevate põlvkondade jaoks. Näiteks ei kehti litsents Apache litsentsi kohta, mida kasutatakse näiteks Androidi operatsioonisüsteemis. Seda tehes püüavad nad edendada mobiilimaailma avatust, mitte piirata seadmetootjaid oma litsentsiga, nagu seda teeks LGPL. litsentsi ülekandmise võimalust kasutab näiteks Audacity, kellel on GNU GPL litsents. See võimaldab tarbijal programmi vastavalt oma vajadustele muuta ja võimaldab sellel ka programmil areneda. Erinevalt Apache'ist, millel on nõrgem copyleft, ei tekita selle litsentsi kasutamine litsentsi üleandmisest tulenevalt suuri patendiprobleeme. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

The Case for Copyright reform

Uue meedia mõju traditsioonilisele.

Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?