Kaks erinevat nähtust: Kuutorn ja ilumikromeeter. (ITSPEA-2, ilkary@ttu.ee)

1) 1932. aastal tutvustas Max Factor maailmale oma ilumikromeetrit. Selle eesmärk oli otsida filminäitlejate välimuses väiksemaid puudusi. Ekraanil suurendatakse pilti oluliselt ja elus nähtamatud pisiasjad muutuvad kohe märgatavaks. Kõiki ilmnenud nüansse saab hõlpsasti parandada suure valiku Max Factori kosmeetikatoodete abil.

Ekraanil valitsesid jumalikud diivad ja enamikul tavalistel naistel polnud aimugi, kui tõeline oli kauniks muutumine. Neil aastatel soovitasid ajalehed kosmeetikapoodides kasutada ilumikromeetrit, et aidata ostjatel füüsilisi probleeme tuvastada. Seade oli pesapalli kiivri kujuga. See koosnes paljudest painduvatest metallribadest, mis paiknesid näo osadele võimalikult lähedal. Ribasid hoiti kruvidega paigal, millega sai teha 325 erinevat reguleerimist. Mõõtmised võivad paljastada näiteks nina kumeruse, ebaproportsionaalsed näojooned. Ilu mikromeeter tuvastas kõik puudused millimeetrise täpsusega. Just see seade tõi kaasa väite, et ideaalset naiste ilu pole olemas. Faktori põhitõde oli see, et kõik naised on ilusad ja nad kõik väärivad kuninganna väljanägemist või vähemalt tundmist. Seejärel tekkis tänu sellele ettevõtte reklaamlause: "Luksuslikud naised loovad ise." Kuid seade polnud laialt tuntud, sest tüdrukutele ei meeldinud istuda linnupuuris ja kuulata kummalisi avaldusi oma välimuse kohta.

2) A Kuutorn on valgustuskonstruktsioon, mis on mõeldud linnapiirkondade valgustamiseks öösel.
Tornid olid populaarsed 19. sajandi lõpus USA ja Euroopa linnades; need olid kõige levinumad 1880. ja 1890. aastatel. Mõnes kohas kasutati neid siis, kui väiksemaid, lühemaid ja rohkem pirne kasutav tavaline tänavavalgustus oli ebapraktiliselt kallis. Mujal kasutati neid lisaks gaasitänavavalgustusele. Tornid olid ette nähtud piirkondade valgustamiseks, mis koosnesid sageli mitmest plokist korraga, vastavalt "suure valgustuse" põhimõttele. Erakordselt ereda ja karmi valguse poolest tuntud kaarlambid olid kõige levinumad valgustusmeetodid. Kui hõõglambid muutusid tavaliseks, hakkasid tornid langema ja Austin, Texas, on ainus linn maailmas, kus on kuuvalgust. Nende kõrgus on 50 meetrit ja laius 4,6 meetrit. Torne valmistas Indianas Fort Wayne Electric Company ja need monteeriti kohapeal. 1894. aastal omandas Austini linn Detroitist 31 endist torni. Üks torn kiirgas valgust kuuest süsinikukaarlambist, valgustades ringi, mille raadius oli 1500 jalga (460 m) ja mis oli kella lugemiseks piisavalt hele. 1993. aastal lammutas Austini linn tornid lahti ning ehitas kõik poldid ja pöördpoldid uuesti üles. ja venitus 1,3 miljoni dollari suurusele projektile, mis tähistas 1995. aastal valmimist ülelinnalise festivaliga.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Uue meedia mõju traditsioonilisele.

The Case for Copyright reform

Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?